karikatajainen Ihminen ennen järjestelmää!

Suomen yritysverotus vaatii reformia

Suomen verotusrakenne ei ole kyennyt pysymään globalisaation mukana tarpeeksi hyvin ja poliittista tahtoa ei ole ollut laittaa verotusta oikeudenmukaiseksi, jolla Suomi keräisi hyvin veroitusta ja myös voisi olla yrityksen kokoon nähden oikeudenmukainen.

 

Hyvänä esimerkkinä Caruna, joka tekee Suomessa voittoa, mutta ei maksa juuri ollenkaan veroja Suomeen järjestelyjen takia, koska Suomessa yrityksellä on pikemminkin sivukonttori tai tytäryhtiö. Ratkaisuna voisi olla että kaikista Suomessa tehtävistä voitoista yritys maksaa veronsa Suomeen ja jos yrityksen konttori on Suomen ulkopuolella, niin yritys voi vähentää verotuksessa jos se maksaa veroa myös muihin maihin eli esim. Suomessa vero on 20% ja jos rahat menee Suomesta toiseen EU-maahan jossa yritysvero on 12%, niin Suomessa tehtävistä voitoista yritys maksaa Suomen valtiolle 8% ja tällä mekanismilla yritys ei maksa kaksi kertaa samaa veroa. Lisäksi jos yriksen rahat menee maahan missä on korkeampi vero kuin Suomessa, niin silloin yritys voi vähentää joko kaikki voitot tai järkevää olisi, että se maksaisi edes jonkin verran Suomeen. 

 

Voitoista vero voisi olla myös progressiivinen 5-20% välillä riippuen täysin yrityksen koosta ja kuinka isoista voitoista on kyse. Tällä tavoin kun agressiivisen verosuunnittelun takia valtion kirstuun ei mene voittoja pystyisi valtio estämään tehokkaammin monikansallisten ja ulkomailla toimivien Suomalaisten yritysten veropakoilua tehokkaammin.

 

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi: Kaikista Suomesta tehtävistä voitoista on maksettava ensin se 20% veroja ennenkuin raha menee pois Suomesta ja kaksinkertaisen veroituksen välttämiseksi vähennys oikeus jos toisessa maassa maksaa veroja sen mukaan että yhteensä yritys maksaa sen 20% tai jos progressiivinen veroaste niin sen mukaan jota yritys joutuisi maksaa Suomessa jos sillä ei olisi muissa maissa toimintaa.

 

Yksi ratkaisu millä voisi olla yrityksille motivaatio palkata lisää työntekijöitä. Koska yritykset maksavat vain voitoista, niin voisi tehdä niin että yritys voi vähentää verotuksessa tietyn verran miten paljon sillä on työntekijöitä ja valtio voisi tukea yrityksiä vahvemmin uusien työntekijöiden palkkaamisessa ja yritykset jotka luo työpaikkoja, niin heillä on mahdollista saada sitä kautta verovähennyksiä tai muita etuja.

 

Myös se mikä on ongelmallista, että kaikille yrityksille on täysin sama verokäytäntö, joten pitäisi enemmän räätälöidä kevyempi ja joustavampi veroitus pieni- ja keskisuurille yrityksille ja myös ottaa huomioon kuinka paljon yritykset tekisivät tulosta. Joten pienillä yrityksillä jotka eivät tee mitään aivan järkyttäviä summia sellainen ratkaisu voisi olla hyvä, että valtio veroittaa vain ulos mitattua omaisuutta, jotta yritystä voisi ohjata tekemään sisäisiä investointeja enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sanoisin populistiseksi huudella oppositiossa asioista joista hallituksessa on hiljaa.

Pekka Pylkkönen

On vaikea määritellä mikä olisi oikea verokohtelu silloin kun yritys maksaa lainan korkoja ulkomaille. Joissain tapauksissa kyse on selvästi veronkierrosta, esimerkiksi kun saman konsernin rahoja lainataan tytäryhtiölle alhaisen verotuksen maan kautta. Mutta yleensä yritykset tarvitsevat joka tapauksessa vierasta pääomaa jossain muodossa, ja korot ovat ihan luonnollisesti vähennyskelpoisia verotuksessa.

Voisi ajatella että korkovähennykselle asetettaisiin ainakin rajat silloin kun raha tulee saman konsernin sisältä. Esimerkiksi yli 5% korot eivät olisi vähennyskelpoisia Suomessa.

Muut merkittävät veroporsaanreiät onkin jo aika lailla tukittu kun verottaja on ottanut siirtohinnoitteluun hyvin tiukan linjan.

Pienille yrityksille tuloverolla ei ole juuri merkitystä. Esimerkiksi eläkemaksut ovat huomattavasti kovempi rasite. Ja kaikki palkat ovat luonnollisesti jo verovähennyskelpoisia.

Toimituksen poiminnat